Sjeverna Koreja nema novca da plati Kimov smještaj u Singapuru?

Svijet

Pitanje ko će platiti hotelski račun za boravak sjevernokorejskog predsjednika Kim Džong Una u Singapuru jedno je od glavnih pitanja koje treba riješiti prije samita 12. juna.

Prema izvještajima američkih medija, Koreja nema para, pa će troškove morati da pokrije neko drugi. Davno dogovoreni sastanak nedavno je otkazan, ali se prvi čovjek SAD-a Donald Tramp predomislio, pa će se dugo očekivani susret sa sjevernokorejskim liderom konačno dogoditi.

Da Kim Džong Un uistinu dođe u Singapur, po svoj prilici će se pobrinuti Međunarodna kampanja za zabranu atomskog oružja (ICAN), koalicija nevladinih organizacija širom svijeta.

 

– Naš pokret je predan zabrani nuklearnog oružja i smatramo da je ovaj istorijski samit prilika koja se nudi jednom u generaciji da se poradi na miru i nuklearnom razoružavanju. Nobelova nagrada za mir uključuje novac i mi nudimo finansijska sredstva od te nagrade za pokrivanje troškova samita da bismo poduprli mir na Korejskom poluostrvu i svijet bez nuklearnog oružja – izjavio je član međunarodnog upravnog odbora ICAN-a Akira Kavasaki.

Možda ICAN neće biti jedini koji se nudi da plati račun. List Washington Post je saopštio, pozivajući se na dvije osobe upoznate s problemom, da su Sjedinjene Američke Države otvorene za pokrivanje troškova boravka u luksuznom hotelu s pet zvjezdica koji izabere Sjeverna Koreja. Međutim, problem je što bi zvaničlni Pjongjang ovakav potez mogao smatrati uvredom.

Jedna od opcija je da Singapur plati račun. Mogućnost da zemlja domaćin podmiri dio troškova ne bi bila bez presedana. Tokom pregovora koji su doveli do iranskog nuklearnog sporazuma 2015. Austrija je pomogla u plaćanju za bezbjednost i logističku podršku Irancima.

Američki predsjednik Donald Tramp potvrdio je da će učestvovati na samitu, pošto je duže od sat vremena u Bijeloj kući razgovarao sa predstavnikom Sjeverne Koreje Kim Jong Čolom.

Čini se da je Tramp snizio očekivanja od sastanka na vrhu s Kimom jer je rekao da je to samo početak procesa, a ne i mjesto gdje bi dvojica čelnika mogla potpisati ikakav sporazum.

– To će biti početak. Ne kažem i nikada nisam rekao da će se to dogoditi na jednom sastanku. Govorimo o godinama neprijateljstva, godinama problema, godinama mržnje među toliko puno različitih nacija. Međutim, mislim da ćemo na kraju imati vrlo pozitivan rezultat – optimista je Tramp, koji je prošle godine Pjongjangu prijetio “vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio”.

Jutarnji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *