Tramp: Rusiju treba ponovo primiti u društvo G8

Svijet

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je uoči polaska na samit G7 u Kanadi, da članstvo Rusije u G8 treba da bude obnovljeno.

– To je bila G8 zato što je tamo bila Rusija, a sada Rusije tamo nema.Ja volim našu zemlju, ja sam bio najstrašniji noćni košmar Rusije, rekao je Tramp novinarima u Vašingtonu .

– Rusija treba da mude na tom susretu. Zašto mi održavamo samit bez učešća Rusije u njemu? Ja bih preporučio da im se dozvoli jer Rusija treba da bude na sastanku, da bude učesnik, dodao je američki lider.

– Dopada li vam se to ili ne, to može da bude politički nekorektno, ali mi moramo da upravljamo svijetom. I na G7, koja je bila G8, oni su odbacili Rusiju. Oni trebaju dati mogućnost Rusiji da se vrati, jer rusija mora da bude za pregovaračkim stolom, rezimirao je Tramp.

Grupa zemalja G7 je društvo ekonomski razvijenih zemalja, koje čine Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan.U formatu “sedmorke” organizacija je postojala od 1976-1997. godine. Nakon pridruženja Rusije, društvo velikih ponijelo je naziv Grupa osam. U martu 2014. godine, zbog situacije u vezi sa Ukrajinom i krize koja je nastupila u odnosima između Ruske Federacije i zapadnih zemalja, odlučeno je da se vrate u format sedmorke.

U kanadskom turističkom centru La Melbe (Kvebek) danas se održaba samit G7.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *