Šojgu: Neprijatelj koji napadne Krim neće imati nikakve šanse!

Svijet

Trupe na Krimu neće dati “nikakvu šansu” neprijatelju koji se usudi da napadne ovu “iskonsku rusku teritoriju”, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na vojnom kolegijumu koji se prvi put održava u Sevastopolju.

“Na poluostrvu je stvorena i stalno se utvrđuje jedinstvena grupa sastavljena od različitih rodova vojske. Njeni savremeni visokotehnološki sistemi naoružanja ne ostavljaju nikakvu šansu potencijalnom protivniku koji se usudi da napadne iskonsku rusku teritoriju”, istakao je ministar.

Prema njegovim riječima, za Rusiju je ovaj region “uvijek imao veliki značaj”.

“Tokom skoro dva i po vijeka ovdje se više puta riješavala sudbina otadžbine. Sjajne pobjede Crnomorske flote ušle su u svjetsku istoriju i postale naš ponos”, dodao je Šojgu.

On je dodao da Krim nastavlja da igra najvažniju ulogu u osiguravanju vojne bezbjednosti zemlje.

Objekti protivraketne odbrane, koje su SAD već rasporedile u Rumuniji i planiraju da razmjeste u Poljskoj, podrivaju stabilnost na evropskom kontinentu, a situacija u svijetu ostaje napeta, naveo je Šojgu.

On je podsjetio da je prema novoj nuklearnoj strategiji SAD, Rusija proglašena za glavnog protivnika.

“Zbog toga Pentagon modernizuje taktičko nuklearno oružje i njegova skladišta u Evropi i dovodi na obuku pilote nenuklearnih članova Alijanse”, istakao je Šojgu.

“Svima je jasno da je situacija u svijetu i dalje napeta”, konstatovao je ruski ministar.

On je dodao da se kapaciteti ruske vojske na kontakt-liniji sa zemljama-članicama Sjevernoatlantskog saveza povećavaju isključivo na nacionalnoj teritoriji, dodavanjem novog oružja i intenziteta borbene obuke trupa.

“Želim da ukažem da na kontakt-liniji država-članica NATO-a sa Rusijom, uključujući i na Baltiku, mi ne povećavamo sastav naših trupa”, istakao je Šojgu.

(Sputnjik)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *