Teške optužbe zbog nehumanog odnosa prema djeci migranata

Svijet

Djeca imigranata, odvjena od roditelja, prisilno su dobijala širok spektar psihotropnih lijekova, koji utiču na metalne funkcije, navodi se u tužbi.

Ta djeca uzeta su od roditelja imigranata i bila su smještena u skloništima za mlade koje je osnovala američka vlada. Razlog davanja tih faktički droga je, kako je objašnjeno, da se lakše nose sa traumama nakon što ih američke vlasti zatvorile i odvojile od roditelja.

U tužbi koju je podnio Centar za ljudska prava u Los Anđelesu je navedeno da su djeca držana u objektima poput Šiloh centra u Teksasu i “gotovo sigurno” dobijala droge bez obzira na njihovo stanje i bez saglasnosti roditelja, prenosi Rojters.

– Ukoliko ste u Šiloh centru, gotovo je sigurno da ste na tim lijekovima – rekao je jedan od advokata Centra.

Tužba je zasnovana na svjedočenju djece koja su navodila da su dobijala inekcije kada su odbijala da uzmu lijek, ali i roditelja koji tvrde da nisu pitani za saglasnost da njihova djeca uzimaju lijekove za anksioznost.

Uzimanje različitih psihotropnih lijekova u isto vrijeme može ozbiljno da naškodi djeci, navodi se u tužbi i ističe potreba za nadzorom kako bi se spriječila upotreba lijekova.

Podsjetimo, anti-imigraciona politika američkog predsjednika Donalda Trampa zbog koje je na hiljade djece ostalo zarobljeno u kampusima bez roditelja imigranata zabrinula je svijet, ali i njegovu suprugu Melaniju Tramp koja je javno ustala protiv takve politike.

Američki portal “Propublika” objavio je snimke koji su se munjevitom brzinom proširili internetom. Naime, već danima Ameriku potresaju informacije o prisilnom razdvajanju djece ilegalnih migranata od svojih roditelja. Nedavno su se pojavili i snimci djece koja su zatvorena u prostoru ograđenom žičanom ogradom u Teksasu, a Propublika je objavila audio snimke djece starosti od četiri do deset godina koja plaču i pozivaju svoje roditelje i rodbinu.

Slike uplakane djece iza rešetaka obišle su svijet, a suočen sa sve većim kritikama i na domaćem terenu Tramp je konačno juče donio odluku da se djeca više ne odvajaju od roditelja.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *