Potpisan sporazum o pravnom statusu Kaspijskog mora

Svijet

Predsjednici Rusije, Irana, Kazahstana, Azerbejdžana i Turkmenistana potpisali su dokument kojim je Kaspijsko more dobilo pravni status kog je bilo lišeno od raspada Sovjetskog Saveza.

Zvaničnici pet zemalja koje izlaze na Kaspijsko more potpisali su u Kazahstanu konvenciju kojom je definisan pravni status tog strateškog mora, ispod koga se nalaze značajne rezerve ugljovodonika.

Domaćin ceremonije, kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev, rekao je prije potpisivanja da se radi o “istorijskom događaju”.

– Možemo reći da je postizanje konsenzusa o statusu mora bilo teško i bilo je potrebno mnogo vremena, pregovori su trajali 20 godina i bili su neophodni veliki i zajednički napori svih zainteresovanih strana, rekao je Nazarbajev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, veliki zagovornik sporazuma, rekao je da će konvencija imati “epohalni značaj” i pozvao na veću vojnu saradnju zemalja kaspijskog basena.

Sporazum bi trebalo da dovede i do smanjenja tenzija u regionu, za koji se ocjenjuje da sadrži skoro 50 milijardi barela nafte i skoro 300.000 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Prema Kremlju, sporazumom je najveći deo Kaspijskog mora potpao pod zajedničku zonu, a vodni i podvodni resursi su podijeljeni između pet zemalja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *