Ministar podnio ostavku zbog službenog telefona na ljetovanju (VIDEO)

Svijet

Norveški ministar ribarstva Per Sandberg podnio je ostavku nakon što je priznao da je prekršio Vladine sigurnosne protokole prilikom odmora u Iranu prošlog mjeseca, prenose agencije.

Sandberg nije na vrijeme obavijestio kolege gdje odlazi na odmor, a sa sobom je nosio službeni vladin mobitel, zbog čega ga je ukorila premijerka Erna Soldberg jer je prekršio propise vlade o putovanjima.

Pedesetosmogodišnji Sandberg, čelnik antiimigrantske stranke Napredak, bio je na meti kritika i unutar stranke jer je u Iran poveo i svoju djevojku, 28-godišnju Bahareh Letnes, rođenu u Iranu, koja je državljanstvo Norveške dobila prije 10 godina.

Pad popularnosti Vlade

Manjinska koalicijska Vlada Erne Solberg, koja uključuje konzervativce, stranku Napredak i liberale, izgubila je popularnost kada je javnost u zemlji saznala za Sandbergovo putovanje.

Premijerka je izjavila da je od Sandberga odmah zatražila da mobitel preda sigurnosnim službama na provjeru.

Vlada Norveške zahtijeva od ministara da obavijeste ured premijerke o tome gdje putuju tokom odmora, neovisno o destinaciji.

Također im je zabranjena upotreba službenih vladinih mobitela u državama s kojima Norveška nema uspostavljenu sigurnosnu suradnju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *