Merkel u posjeti Makedoniji

Svijet

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je doputovala danas u prvu zvaničnu posjetu Makedoniji, poručila je građanima da mogu i treba sami da odlučuju o budućnosti svoje države.

To može da bude članstvo u NATO I EU ako referendum od 30. septembra bude uspješan, rekla je ona, ali je i dodala da ima i određenih preduslova da bi se to ispunilo, prenosi MIA.

– Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe rješenje. Zato su pitanje imena i pitanje članstva povezani. 30. septembra imate mogućnost, isto kao prije 27 godina, da glasate da li ćete pripadati EU i NATO, a to istovremeno znači prihvatanje dogovora sa Grčkom – rekla je Merkel na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Zoranom Zaevim.

Zaev se zahvalio Merkelovoj na otvorenoj podršci Njemačke evroatlantskim integracijama Makedonije.

Podrška koju dobijamo u našim naporima da izgradimo napredno evropsko društvo je ogromna i prijateljska, dodao je on, prenosi MIA.

Merkel je ranije danas stigla u jednodnevnu posjetu Makedoniji a ispred zgrade Vlade Merkelovu su uz sve državničke počasti dočekali Zaev i njegovi najbliži saradnici, javila je agencija MIA.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *