Rusija pokrenula krivičnu istragu o obaranju aviona

Svijet

Ruski istražni komitet pokrenuo je danas krivičnu istragu o obaranju ruskog aviona tipa Iljušin iznad Sredozemnog mora, saopštila je portparolka komiteta Svetlana Petrenko.

– Istražitelji i forenzičari Komiteta rade na licu mjesta, zajedno sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane – rekla je Petrenko.

Trenutno se utvrđuju tačne okolnosti obaranja Iljušina “Il-20”, u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika.

Trenutno je poznato da je avion bio na putu prema vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, a da je kontakt sa posadom izgubljen u 23:00 časova u ponedeljak, prenosi TAS S.

U trenutku kada je Iljušin nestao sa radarskih ekrana, četiri izraelska aviona F-16 dejstvovala su po ciljevima u pokrajini Lakatija u Siriji.

Ministarstvo odbrane Rusije juče je saopštilo da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila avion.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni “gurnuli” ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za “namjernu provokaciju”.

Ministarstvo dodaje da je Izrael obavijestio Rusiju o svojim aktivnostima u Lakatiji samo minut prije početka napada.

– Vidimo ove provokativne korake Izraelakao neprijateljske. Zbog neodgovornosti izraelske vojske, poginulo je 15 ruskih vojnika. Ovo je u potpunosti suprotno duhu rusko-izraelskog prijateljstva. Zadržavamo pravo da odgovorimio “milo za drago” – izjavio je juče portparol ruskog MO, general major Igor Konašenkov.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *