Njemačka obilježava 28. godišnjicu ujedinjenja

Svijet

Njemačka proslavlja 28. godišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke, procesa za koji njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da još nije okončan.

Njemačka je ujedinjena 3. oktobra 1990. godine nakon više od četiri decenije hladnoratovske podjeljenosti.

Kako prenosi AP, iako je od tada učinjen veliki napredak, ekonomske i druge razlike između istoka i zapada još postoje.

Lideri njemačke obilježavaju godišnjicu ceremonijom u Berlinskoj državnoj operi.

Merkelova koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj, izjavila je da “28 godina kasnije znamo da je ono što zovemo proces njemačkog jedinstva dugačak put”, poručivši da je za Nijemce važno da slušaju jedni druge.
Gradonačelnik Berlina Mihael Miler izjavio je da da ne treba dozvoliti podjele i da to nije pitanje istoka i zapada, odnosno da to nije tako jednostavno pitanje.

Predsjednik parlamenta Volfgang Šojble rekao je da niko nema prava da kaže da sam predstavlja narod i založio se za “savremeni patriotizam” obilježen samopouzdanjem, mirom i optimizmom.

Kako navodi AP u protekle tri godine dolazak velikog broja izbjeglica i drugih migranata doveo je do političke polarizacije u Njemačkoj.

Nacionalistička Alternativa za Njemačku, koja ima pristalice širom zemlje, ipak je najjača na istoku, dok su nasilni desničarski protesti prije mjesec dana u istočnom gradu Kemnicu nakon ubistva jednog Nijemca još pojačali zabirnutnost.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *