Tramp najavio novi sastanak sa Kimom nakon izbora u novembru

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će se njegov drugi samit sa čelnikom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom održati nakon izbora za Kongres i Senat, zakazanih za 6. novembar.

U razgovoru s novinarima tokom leta na politički skup u Ajovu Tramp je najavio da će se sa sjevernokorejskim vođom ponovo sastati nakon izbora u novembru.

– Sada jednostavno ne mogu otići – kazao je.

Ranije u utorak Tramp je novinarima rekao da planira svoj drugi samit s Kimom, te da je u dosadašnjim razgovorima s njime postignut “nevjerovatan napredak”.

– Američki državni sekretar Majk Pompeo tokom vikenda je održao “vrlo dobre” razgovore s Kimom, a kao mjesto sastanka se razmatraju tri ili četiri lokacije – dodao je Tramp, prenosi Index.hr.

Pompeo je nedavno u Seulu izjavio da su dvije strane “prilično blizu” postizanja dogovora o drugom samitu dvojice predsjednika.

Novinarima je rekao da je Kim spreman dozvoliti međunarodnim inspektorima pristup poligonima za nuklearna testiranja Pungje-ri i za testiranje raketnih motora Sohae čim se postigne dogovor o načinu obavljanja nadzora.

– Iako je još mnogo posla pred nama, sada možemo vidjeti put kojim ćemo ostvariti krajnji cilj, a to je potpuna i konačna denuklearizacija Sjeverne Koreje – kazao je Pompeo.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *