Tramp: Zatvoriću granicu sa Meksikom i razmjestiti vojsku

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp danas je rekao da će razmjestiti američku vojsku i zatvoriti južnu granicu ako se Meksiko ne pokrene da zaustavi velike grupe migranata koji dolaze u SAD iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

– Moram, na najoštriji mogući način, pozvati Meksiko da zaustavi ovaj nasrtaj – a ako to ne može, pozvaću američku vojsku i zatvoriti južnu granicu – upozorio je Tramp na Tviteru.

Više od hiljadu osoba, uključujući porodice i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD u subotu, nekoliko dana nakon što su SAD pozvale predsjednika Hondurasa da zaustavi masovnu migraciju.

Otprilike 1.300 osoba učestvuje u “Maršu migranata”, a plan je hodati od mjesta San Pedro Sula u sjevernom Hondurasu, kroz Gvatemalu u Meksiko, rekao je organizator Bartolo Fuenteš (Bartolo Fuentes).

– Kada stignu u Meksiko, planiraju zatražiti status izbjeglice kako bi ostali u zemlji ili zatražiti vizu za prolaz do američke granice – rekao je.

U aprilu je zbog slične grupe migranata, koji su nazvani “karavana”, Tramp zahtijevao čvršću kontrolu granice i zatražio da se takvim grupama migranata zabrani ulazak u SAD, piše Avaz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *