Putin: Islamisti uzeli 700 talaca, ubijaće svaki dan po deset

Svijet

Militanti “Islamske države” uzeli su gotovo 700 talaca u dijelu Sirije koji kontrolišu snage koje imaju podršku Vašingtona, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je u Sočiju rekao da su islamisti zaprijetili da će svakog dana ubiti po deset talaca.

Putin je istakao da se među taocima nalazi nekoliko državljana SAD i evropskih zemalja.

Predsjednik Rusije dodao je da “Islamska država” širi kontrolu na teritoriju pod kontrolom američke vojske i snaga koje podržavaju SAD. Ruski lider nije rekao koji su zahtjevi militanata u vezi sa taocima.

Ruski predsjednik poručio je danas da Rusija ne može biti inicijator nuklearnog rata i da bi nuklearno oružje upotrebila samo za odmazdu zbog neprijateljskog raketnog napada, a ne i za napad iz predostrožnosti.

Govoreći na plenarnom sastanku Međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”, Putin je rekao da Rusija nikada neće dovesti svijet do ivice krize zarad ostvarenja sopstvenih ciljeva, prenosi Tas s.

“To je loša ideja. Pogoršanje situacije i podsticanje histerije nije naša metoda”, rekao je ruski predsjednik, govoreći o mogućnosti izazivanja krize širokih razmjera u svijetu radi rješavanja spoljnopolitičkih zadataka.

On je naglasio da ne smatra mogućom eskalaciju međunarodne situacije u ime poboljšanja odnosa s drugim zemljama.

“Generalno, dovođenje cijelog svijeta do ivice neke sveopšte krize s teško predvidljivim rezultatom je neodgovorna politika. Nikada nismo vodili takvu politiku i nikada nećemo”, istakao je Putin.

Osvrnuvši se na odnose sa SAD, izrazio je uvjerenje da je američki predsjednik Donald Tramp riješen da stabilizuje odnose s Rusijom, a ujedno je istakao spremnost Moskve za razvijanje odnosa.

“Da li su naši sastanci s predsjednikom Trampom bili štetni ili korisni? Vjerujem da, uprkos pokušajima da se ti sastanci diskredituju, oni bili prije pozitivni nego negativni”, rekao je šef ruske države, poručivši da je bolje komunicirati i kontaktirati međusobno nego se neprestano svađati.

Putin je uvjeren, kako je naveo, da bi antiruska retorika u SAD mogla da se ublaži poslije 2020. godine.

“Možda se nekom čini da je veoma zgodno sredstvo za rješavanje unutrašnjih političkih problema – igrati na antirusku kartu. To šteti svima. Nadam se da će tome doći kraj jednog dana”, rekao je Putin.

Poručio je i da bi međunarodna zajednica trebalo da predstavlja zajednički front u borbi protiv terorizma, jer na globalnom nivou “to zlo još nije poraženo”.

Istakao je, u tom kontekstu, da se situacija u Rusiji značajno poboljšala.

“Postoje izvesni elementi saradnje, ali oni nisu dovoljni. Još nismo adekvatno udružili naše napore, ali se to može učiniti na osnovu dobro poznatih normi međunarodnog prava i odgovarajućih odluka UN”, zaključio je Putin.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *