Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

BBC: Završena era potpune vladavine Trampa i republikanaca

BBC: Završena era potpune vladavine Trampa i republikanaca

U Americi su održani kongresni izbori koje već sada mnogi opisuju kao istorijske. Ukratko - republikanci, članovi stranke američkog predsjednika Donalda Trumpa, izgubili su većinu u Predstavničkom domu Kongresu, ali su zadržali kontrolu nad Senatom.

BBC je tim povodom objavio vrlo zanimljivu analizu u kojoj otkriva što će gubitak kontrole nad Predstavničkim domom značiti za Trampove republikance i do čega može dovesti promijenjeni odnos snaga u Predstavničkom domu.

Reporter BBC-ja iz SAD-a, Anthony Zurcher, piše kako je "era potpune vladavine Trampa i republikanaca završena".

Iako je Tramp u Bijeloj kući tek dvije godine, period koji je možda pretjerano nazivati "erom", BBC navodi kako se u vladavini Donalda Trumpa dani i sedmice ponekad čine kao prava vječnost.

U dvije godine Trumpove vladavine američki predsjednik je itekako politički profitirao uz prijateljski nastrojen Kongres, koji je bio pod kontrolom njegove stranke.

Kongres je tako u velikom broju slučajeva podržavao Trampove riječi i djela te se prilagođavao njegovim politikama, dok je u isto vrijeme zazirao od propitkivanja njegovih poteza.

Za dva mjeseca, kad demokrati i službeno preuzmu većinu u Predstavničkom domu Kongresa, sve to će se promijeniti, piše reporter BBC-ja.

Predstavnički dom Kongresa, koji je dosad uredno donosio oštre zakone usmjerene protiv migranata, rušio Obamin sistem zdravstvene zaštite i rezao socijalne programe (iako su mnogi od tih zakona padali kasnije u Senatu), sada će promijeniti prioritete i krenuće s donošenjem progresivnih mjera, piše BBC.

Bitno sužen manevarski prostor Trumpu

Nova čelnica predstavničkog doma trebala bi, barem prema najavama, postati demokratkinja Nensi Pelosi, koja je već najavila paket mjera koje će se baviti problematikom etike vladajućih, ali i izbornom reformom.

Liberali sada, uprkos činjenici da će imati žestok otpor u Senatu, napokon imaju platformu na kojoj mogu pokazati što bi napravili s punom kontrolom nad Predstavničkim domom Kongresa, a možda čak i Bijelom kućom nakon izbora 2020. godine.

U međuvremenu će predsjedniku Trampu biti bitno sužen manevarski prostor, jer će za provođenje svojih politika trebati podršku predstavnika obje stranake što se trenutno čini prilično teškim zadatkom za čovjeka koji je protekle dvije godine proveo žestoko vrijeđajući svoje političke oponente iz Demokratske stranke.

index.hr

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

nazad na vrh