Život pacijenta u bolnici vrijedi 1.5 miliona evra i cifra se svakodnevno uvećava

Svijet

Pre šest godina, Ričardu Hilardu je dijagnostikovan rak želuca u završnoj fazi i dali su mu samo još godinu dana života. Ali onda je on neverovatno dobro odreagovao na lek Herceptin, koji je prvobitno trebalo da produži život za dva meseca.

Šest godina kasnije on i dalje prima infuzije na svake tri nedelje. Njegovo lečenje je do sada koštalo nešto manje od 1.5 miliona evra, a cifra se konstantno uvećava.

Profesor psihijatrije na Univerzitetu Mičigen, zna da je to previsoka cena. Međutim, on smatra da bez toga on danas ne bi bio živ.

Na pitanje da li bi situacija bila drugačija da nije imao zdravstveno osiguranje koje pokriva većinu troškova on odgovara da tu treba postaviti dva pitanja.

– Prvo je koliko vredi ljudski život kada se radi o tvom novcu, koji bi želeo da ostaviš naslednicima, a drugo je koliko vredi kada je reč o tuđem novcu. To je osnovni problem u SAD. U skladu sa ovim osiguranjem ja plaćam samo oko 90 evra mesečno, što je bolje nego da plaćam 9.000 evra – kaže on.

On ističe da bi nastavio lečenje i da mora da plaća 90.000 evra godišnje, pa čak i više. Ali to je već stvar koliko novca imaš. On dodaje da ima ušteđevinu za penzionerske dane, čime se ne može pohvaliti većina Amerikanaca.

Telegraf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *