Klintonova bi mogla u Bijelu kuću

Svijet

Kandidatkinja zelenih na predsjedničkim izborima Džil Stajn podnijela je zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova s predsjedničkih izbora u državi Viskonsin.

Zastupnik kampanje Hilari Klinton potvrdio je da će ona prisustvovati novom prebrojavanju.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp nazvao je “smiješnim” zahtjev kandidatkinje zelenih na predsjedničkim izborima Džil Stajn da se ponovno prebroje glasovi u državi Viskonsin, demokratskoj trđavi u kojoj je na izborima 8. novembra pobijedio republikanski kandidat.

“Narod se izjasnio i ovi su izbori završili”, reagovao je Tramp u saopštenju, prenosi Hina.

“Kako je Hilari Klinton sama rekla u izbornoj noći, priznajući pobjedu i čestitajući mi: ‘moramo prihvatiti ovaj rezultat i okrenuti se budućnosti'”, dodao je Tramp.

Stajn je u petak službeno podnijela zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova s predsjedničkih izbora u državi Viskonsin, koje bi, rekla je, trebalo početi “iduće sedmice”. Ističe da su izborni stručnjaci utvrdili “‘statističke nepravilnosti’ koje potiču zabrinutost”.

Izborna komisija Viskonsina, na sjeveru Sjedinjenih Država, potvrdila je da se “priprema za ponovno brojanje glasova” sukladno zahtjevu kandidatkinje Zelenih.

Stajn je zatražila i novo prebrojavanje u Mičigenu i Pensilvaniji, drugim dvjema državama u kojima je Tramp osvojio tijesnu većinu.

Da bi novo prebrojavanje promijenilo ishod izbora, rezultat bi trebao u sve tri države ići u korist Klinton.

Zastupnik kampanje Hilari Klinton potvrdio je da će prisustvovati novom prebrojavanju glasova.

“Budući da je u Viskonsinu zatraženo novo prebrojavanje glasova, mi ćemo učestvovati kako bismo se uvjerili da se postupak provodi na pravedan način za sve strane”, rekao je advokat Mark Erik Elias.

“Provede li Džil Stajn ono što je najavila i zatraži prebrojavanje i u Pensilvaniji i Mičigenu, i u tim ćemo državama tako postupiti”, dodao je Elias.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *