Merkelova na naslovnici njemačkog izdanja Šarli Ebdoa

Svijet

Francuski satirični list “Čarli ebdo”, poznat po smelom i neotesanom humoru, od sutra počinje da izlazi u Nemačkoj. Prvi broj na nemačkom jeziku pojaviće se u kioscima u četvrtak, a tim povodom je objavljena posebna karikatura.

Nasmejana nemačka kancelarka Angela Merkel sedi na WC-šolji s primerkom satiričnih novina u ruci, a karikatura je naslovljena sledećim tekstom: “Šarli ebdo” ima oslobađajuće dejstvo – sada i na nemačkom jeziku”.

“Suočavanje s novinama i upoznavanje sa suštinom političke satire može samo da koristi političarima”, kaže Žerar Bijar, glavni urednik časopisa.

Sasvim je sigurno da će nemačko izdanje privući veliku pažnju, jer je list posle napada na readakciju u Parizu pre oko dve godine širom sveta postao simbol slobode štampe i mišljenja, iako izaziva kontroverze.

Prvog decembra “Šarli ebdo” prvi put će biti objavljen na nemačkom jeziku, za početak, u 200.000 primeraka. Kako je najavljeno, u početku se neće značajnije razlikovati od francuskog originala, jer će većina članaka biti prevedena na nemački.

Na pitanje zašto baš nemačko izdanje, zašto nisu podarili englesko izdanje duhovitim Britancima koje bi moglo da se prodaje širom sveta, Bijar kaže: “Nigde ne postoji toliko veliko interesovanje i radoznalost za naš osobeni časopis kao tamo.”

Karikaturista i jedan od rukovodilaca “Šarli ebdoa” Loran Suriso, zvani Ris, koji je pogođen u rame kada su islamisti sedmog januara 2015. napali redakciju i ubili 12 osoba, kaže: “Želim da pokažem Nemcima da i oni mogu da razumeju ‘Šarli’ i da se smeju našim vicevima.”

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *