Američki jastrebovi pozivaju na veću upotrebu vojne sile i tajnih operacija

Svijet

Nekadašnji istaknuti američki funkcioneri iz republikanske i demokratske stranke, udružili su snage kako bi pozvali na veću upotrebu američke vojne sile i tajnih operacija u Siriji. To bi, prema njima, trebalo doprinijeti političkom rješenju rata u Siriji. Drugim riječima, predlaže se primjena sirovoe sile kako bi se druga strana natjerala na povlačenje ili kapitulaciju.

Izvještaj potpisuju bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, iz demokratske stranke, i bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Stiven Hadli, iz republikanske stranke.

U njihovom dokumentu poziva se na veće vojno uključenje SAD-a na Bliskom istoku. “Izolacionizam je opasna iluzija”, navodi se u dokumentu.

Olbrajt i Hedli još su jednom pokazali kako se establišment Demokratske i Republikanske stranke idealno slaže kada je riječ o pokretanju novih ratova i jačanju intervencionizma. Njihov zajednički dokument jasan je pritisak na dolazeću Trampovu administraciju, a kako će se ona postaviti prema ovim pitanjima, tek će se vidjeti.

Tramp još uvijek nije odlučio ko će biti njegov državni sekretar, a od te odluke će zavisiti puno toga.

Što se tiče Olbrajtove, apsurdno je da vodeći mediji prenose njene zahtjeve kao nekakav legitimni politički savjet. Zadnje što smo od nje čuli je kada je za vrijeme kampanje za Hilari Klinton, u američkoj saveznoj državi Nju Hampšir, poručila da “postoji posebno mjesto u paklu za žene koje se međusobno ne pomažu” – odnosno svaka žena koja glas nije dala za Klintonovu, prema razmišljanju militarističke Olbrajt, zaslužuje pakao.

Ipak, brojne žene u SAD nisu poslušale njene nazadne prijetnje i glasale su za Donalda Trampa koji je u dobio veći broj glasova bjelkinja nego Hilari Klinton.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *