Ruska vojska na dalekom sjeveru vježba transport sa psima i irvasima (FOTO)

Svijet

Pripadnici ruske vojske uvježbavali su ovih dana u Murmanskoj oblasti vještinu upravljanja prevoznim sredstvima stanovnika krajnjeg sjevera Rusije. Osim uobičajene tehnike koja se koristi u ekstremnim zimskim uslovima, vojska je koristila pseće i zaprege sa irvasima.

Pripadnici arktičke brigade Sjeverne flote su realizovali planske vježbe u kojima su savladali osnovne vještine upravljanja prevoznim sredstvima naroda krajnjeg sjevera, ukljujučujući pseće zaprege i zaprege sa irvasima. Vježbe su održane na imanju za uzgoj irvasa u rejonu naselja Lovozero u Murmanskoj oblasti.

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, za vrijeme Velikog otadžbinskog rata irvasi su korišćeni za evakuaciju ranjenika, transport vojnih tereta i pri slanju obaveštajaca u neprijateljsku pozadinu, pa čak i za prebacivanje oštećenih aviona i njihove posade.

Za potrebe fronta u Drugom svetskom ratu mobilisano je preko 10 hiljada irvasa, formirano je nekoliko transportnih brigada i bataljona sa irvasima, u kojima su služili uzgajivači irvasa sa svojim irvasima, pripadnici naroda krajnjeg sjevera.

Ministarstvo odbrane Rusije u narednih nekoliko godina će najveću pažnju posvetiti razvoju vojne infrastrukture na salekom sjeveru, ali i u Arktičkoj zoni i na Kurilskim ostrvima. To je u više navrata najavio ministar odbrane RF Sergej Šojgu. Između ostalog, planirano je da se kompletiraju dvije nove jedinice obalske odbrane duž Severnog morskog puta.

ruskarec.ru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *