Gorbačov: Svijet kao da se priprema za rat

Svijet

Posljednji lider SSSR Mihail Gorbačov smatra da je najveći od “brojnih problema koje svijet ima” militarizacija politike i nova trka naoružanja.

Gorbačov je u svom komentaru u magazinu “Tajm” naveo da političari i vojni lideri zvuče sve ratobornije, a odbrambene doktrine sve opasnije.

“Analitičar i TV ličnosti se pridružuju tom ratobornom horu. Sve izgleda kao da se svijet priprema za rat”, naveo je Gorbačov.

Čovjek koji je vodio Sovjetski savez od 1985. do njegovog raspada 1991. kaže da taj problem zahtjeva najhitnije rješavanje i upozorava da je trenutak za djelovanje već stigao jer se NATO i Rusija sve više približavaju naoružanje drugoj strani.

“Umjesto da terorizam bude prvi prioritet, fokus bi trebalo da bude na spriječavanju rata, na obustavljanju trke naoružanjem i smanjivanju arsenala”, piše Gorbačov.

On poziva da Savjet bezbjednosti UN usvoji rezoluciju u kojoj će pisati da je “nuklearni rat neprihvatljiv i da ne smije nikada da se započne”.

“Ljudi koji bi trebalo da proguraju tu rezoluciju su Donald Tramp i Vladimir Putin, koji zajedno kontrolišu više od 90 odsto svjetskog nuklearnog naoružanja”, piše Gorbačov.

U Trampovim rukama su od prije nekoliko dana kodovi za nuklearno naoružanje, što je novi američki predsjednik opisao kao “nešto vrlo zastrašujuće”.

b92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *