Tramp smijenio ministarku pravde zbog neprovođenja ukaza o imigrantima

Svijet

Predsjednik SAD Donald Tramp otpustio je vršioca dužnosti državnog tužioca, ministarku pravde Sali Jets, koja je odbila da ispunjava ukaze o imigraciji, saopšteno je iz Bijele kuće.

-Gospođa Jets — članica Obamine administracije koja je zauzimala slab stav po pitanju granica i veoma slab stav o ilegalnoj migraciji, saopštili iz Bijele kuće.

-Vrijeme je da se ozbiljno priđe zaštiti naše zemlje. Poziv na strožu selekciju ljudi koji dolaze iz sedam opasnih država nije krajnja mjera. To je razumno i potrebno radi zaštite naše zemlje, dodali su u Trampovoj administraciji.

Podsjećaju da je Jetsova radila u timu bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame.

-Do sada me nisu ubijedili da je ukaz zakonit, napisala je Jetsova u memorandumu, upućenom državnoj administraciji.

Poslije inauguracije novog predsjednika, Sali Jets je privremeno sačuvala svoju funkciju. Do imenovanja Trampovog kandidata Džona Sešnsa na tu funkciju, resorom će rukovoditi tužilac istočnog okruga Virdžinije, Dejna Boente.

Boente je najavio da će braniti kontroverznu uredbu o zabrani ulaska u SAD državljanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja.

On na tom mjestu ostaje do konačnog imenovanja Trampovog kandidata za državnog tužioca, odnosno u američkom sistemu ministra pravde, senatora iz Alabame Džefa Sešnsa, koji treba da prođe senatsku provjeru.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *