Rim pod policijskom blokadom zbog samita EU

Svijet

Mjere bezbjednosti tokom današnjeg samita povodom 60. godišnjice osnivanja Evropske ekonomske zajednice u Rimu tri puta su jače nego što je uobičajeno za tu vrstu događaja, ne samo zbog prijetnje terorističkih napada već i zbog rizika da planirana okupljanja pristalica i protivnika EU izmaknu kontroli.

Na skupu povodom 60. godišnjice Rimskog sporazuma, učestvuju lideri 27 članica EU, svih osim Velike Britanije koja pokreće proceduru za istupanje. Angažovani su elitni strijelci, istorijski centar grada je zatvoren, a postavljene su i kamere za nadzor.

Policijska uprava, suočena sa terorističkom prijetnjom koja je na najvišem nivou nakon nedavnih napada u Londonu i na aerodromu Orli nadomak Pariza, izdvojila je izuzetno veliki broj ljudi, sa oko 3.000 policajaca koji su postavljeni oko brda Kapitol, sjedišta gradskih vlasti Rima gdje se održava glavni događaj povodom šest decenija Unije.

Organizatori ističu da je ovakav nivo obezbeđenja poslednji put viđen 2005. godine, za sahranu pape Jovana Pavla II.

Teroristički napadi nisu jedini rizik, već je potrebno garantovati i da različiti protesti koji će se održavati nadomak centra grada tokom cijelog dana neće izmaći kontroli.

Zakazana su četiri okupljanja na kojima se očekuje oko 30.000 ljudi, kako proevropskih tako i antievropskih, a dvije povorke uputiće se ka Koloseumu.

Bezbjednosne snage posebno brine prisustvo desetak hiljada anarhističkih ili nezavisnih aktivista iz Njemačke, Grčke ili Francuske, takozvanog crnog bloka (black bloc) što je naziv koji su dobili po crnim odelima i kapuljačama, kapama i maramama koje nose.

Od ponoći, pristup u istorijski centar Rima zabranjen je za pješake koji nemaju dozvolu, dok su glavni muzeji i arheološke lokacije ovog područja, uključujući Koloseum i Rimski forum, ostali zatvoreni.

Zatvorene su i metro stanice u centru, i obustavljen autobuski saobraćaj.

Većina trgovaca u centru grada je unaprijed najavila da će im radnje biti zatvorene kako bi izbjegli rizik mogućeg uništavanja tokom okupljanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *