Amerčke firme sakrile 1.600 milijardi dolara poreza

Svijet

Pedeset najvećih američkih kompanija, uključujući Aple, Microsoft i Volmart, sakrile su oko 1.600 milijardi dolara u ofšor poreskim oazama kako bi smanjile svoje poreske obaveze u SAD, navodi se u studiji Oksfama objavljenoj danas.

Organizacija koja se bori protiv siromaštva, Oksfam Amerika, navela je u istraživanju da je iznos skrivenog novca za 2015. godinu povećan za 200 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, prenosi agencija Frans pres.

Izveštaj se poziva na podatke objavljene u finansijskim izveštajima samih kompanija.

Iako nije protivzakonito, kompanije “koriste skrivenu mrežu od 1.751 podružnica u poresknim oazama za sklanjanje” svojih zarada van SAD, naveo je Oksfam u studiji objavljenoj uoči godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu sledeće nedelje.

“Izbjegavanje plaćanja poreza je postala standardna poslovna praksa u cijelom svijetu. Kompanije koje izvrdavaju plaćanje poreza, prevare Ameriku za približno 135 milijardi dolara nenaplaćenih poreskih prihoda svake godine”, kaže viši savetnik u Oksfamu Robi Silverman.
Aple je na vrhu rang liste sa više od 200 milijardi dolara sklonjenih u ofšor rajevima, a u stopu ga prate ” Pfizer” laboratorije sa 193,6 milijardi dolara i Microsoft IT grupa sa 124 milijarde dolara, navodi se u izveštaju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *