Zaharova: Negativan odnos prema Rusima u Crnoj Gori

Svijet

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija ne isključuje moguće provokacije ruskih građana u Crnoj Gori, njihovo hapšenje pod sumnjivim okolnostima niti izručenje trećim zemljama.

– Situacija u Crnoj Gori očigledno je nepovoljna za Ruse – rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, s obzirom na pogoršanje bilateralnih odnosa koje je isprovocirala Podgorica, očekivano članstvo Crne Gore u NATO-u u bliskoj budućnosti i odluku crnogorskih vlasti da se u potpunosti pridruže sankcijama EU protiv Rusije, Rusija primjećuje u Crnoj Gori talas antiruske histerije.

– Primjećujemo rastući negativan odnos prema ruskom biznisu i našim državljanima, pokušaj podsticanja neprijateljskog raspoloženja prema Rusiji i njenim državljanima – dodala je Zaharova.

Navela je da Rusija ne isključuje moguće provokacije, hapšenja pod sumnjivim okolnostima ni pokušaj isporučivanja ruskih građana trećim zemljama, prije svega SAD.

– U tom kontekstu, nedavna odluka Podgorice da produži bezvizni režim našim državljanima do 90 dana trik je kojim ne može da sakrije odnos prema Rusiji, a koji je oblikovan da bi zadovoljio Zapad – zaključila je Zaharova i pozvala ruske državljane da to uzmu u obzir.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore odbacilo je kao neutemeljene optužbe o “antiruskoj histeriji” u Crnoj Gori koje je iznijela Zaharova.

– Nije zabilježen nijedan slučaj da je bilo koji ruski biznismen ili turista doživio neprijatnost u Crnoj Gori, niti u našoj zemlji postoji bilo kakav vid neprijateljskog raspoloženja prema ruskom narodu. U to mogu da se uvjere hiljade ruskih građana koji i na današnji dan borave u našoj zemlji – navodi se u reagovanju MSP Crne Gore.

U reagovanju se ocjenjuje da je riječ o “nastavku specijalnog medijskog rata koji se vodi iz Moskve”, sa “dobro poznatim motivom opstrukcije priključenja Crne Gore NATO-u”.

Turistička organizacija

Ruska turistička organizacija demantovala je navode Ministarstva spoljnih poslova da je u Crnoj Gori neprijatna situacija za Ruse i da treba da se čuvaju mogućih provokacija, navodeći da ne vide realne povode za takve tvrdnje.

Portparolka Turističke organizacije Rusije Irina Tjurina izjavila je da turističke firme koje rade u Crnoj Gori nisu primijetile bilo kakve negativne situacije prema Rusima i da Crna Gora rado očekuje ruske turiste. Prema njenim riječima, turizam je važna stavka u prihodima Crne Gore, i zbog toga ona sigurno neće “sjeći granu na kojoj sjedi”.

(Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *