Čović posjetio Hrvatsku školu “Kardinal Stepinac” u Čikagu

Svijet

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao misi u Crkvi sv. Jeronima u Čikagu i javnoj tribini u Hrvatskom kulturnom centru u Čikagu, saopštila je presslužba Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Dragan Čović prisustvovao je svetoj misi u crkvi Sv. Jeronima u Čikagu, nakon čega se susreo s djecom i osobljem Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“.

Potom se delegacija zaputila ka Hrvatskom kulturnom centru, gdje su bili priređeni svečani ručak i javna tribina. Prije početka same tribine, dr Čović se upoznao s voditeljima Hrvatske škole, te djelovanjem Kulturnog društva „Hrvatska loza“.

U svom obraćanju na tribini, dr Čović pozdravio je prisutne, te im zahvalio za srdačnu dobrodošlicu. Pohvalio je posebno njihove napore da ojačaju vezu s maticom, kroz očuvanje tradicije, kulture i jezika. Kazao je kako i Hrvati Bosne i Hercegovine nastoje očuvati svoj viševjekovni identitet, te da je neophodno prije svega promijeniti Izborni zakon, kako bi se osjećali u potpunosti ravnopravni ostalim stanovnicima BiH. Izbor legitimnih predstavnika u vlasti jedan je od preduslova mirnog suživota i napretka na putu ka članstvu u EU.

Na javnoj tribini govorili su, između ostalih, generalni konzul BiH u Čikagu Berislav Vujeva, te Valentin Grbavac, šef Kabineta HNS-a u Vašingtonu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *