Lavrov: Uložiti veto na JIM jer Vašington ne želi kompromis

Svijet

Vašington je odbio kompromise tokom rada na rezoluciji o Zajedničkom istražnom mehanizmu (JIM) Organizacije UN za zabranu hemijskog oružja u Siriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom sastanka sa studentima Diplomatske akademije Azerbejdžana u Bakuu rekao da je Rusija iskreno pokušala da pronađe zajednički jezik sa SAD, ali je Vašington odbacio bilo kakve razgovore koji bi mogli da bace sjenku na JIM.

“Ne samo da je bačena sjenka, već se u tami grešaka ovaj mehanizam više uopšte ne vidi”, rekao je Lavrov.

Ruski diplomata je dodao da je JIM koristio podatke koji su dobijeni od nevladinih organizacija povezanih sa teroristima.

Lavrov je napomenuo da se u saopštenju JIM navodi da nije bezbjedno putovati u mjesta gdje se napad hemijskim oružjem, navodno, dogodio i dodao da se kasnije ispostavilo da je bezbjednosna služba UN dala dozvolu za posjetu tim mjestima, ali da o tome niko nije obavijestio Rusiju i da su Moskvu “lagali u lice”, prenosi TASS.

“Pod takvim uslovima, američki prijedlog rezolucije o produžetku mandata JIM u Siriji, koji je predat bez zahtjeva da se isprave stvari, jedina prirodna stvar je bila da stavimo veto na takav prijedlog”, rekao je Lavrov.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *