Zvizdić: Rano je za priču o konačnim koalicijama

Politika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić rekao je da je rano govoriti o konačnim koalicijama, ne samo na nivou BiH, već i na nivou Federacije BiH.

– Želim da bude formiran novi Savjet ministara, da bi mogao nastaviti rad na starim i važnim prioritetima, a to su evropske integracije i naše obaveze, koje smo dobili nakon aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO, te ekonomski razvoj zemlje, ali i jačanje vladavine prava, te razvoj regionalne saradnje – izjavio je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, za formiranje vlasti nije dovoljno samo formiranje rukovodstva parlamenata na svim nivoima vlasti u BiH, već ona mora biti bazirana na precizno definisanim programskim ciljevima, te reformskim procesima, mjerama i prioritetima.

– Čekaju se odluke Centralne izborne komisije, čini mi se da je to u ovom trenutku start svih finalnih procesa koji treba da se dogode i svi očekujemo da se to desi što prije, da bi se konačno počele nazirati koalicione većine na svim nivoima – istakao je Zvizdić.

Zvizdić, koji je još predsjedavajući Savjeta ministara, rekao je da neće odstupiti sa ove funkcije, jer ona nije u sukobu interesa sa njegovom funkcijom na koju je izabran na posljednjim izborima.
Prema njegovim riječima, to bi značilo da bi se veliki dio Savjeta ministara morao povući, a bilo bi teško formirati novi, jer su na novu funkciju izabrani i ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, bezbjednosti Dragan Mektić, te civilnih poslova Adil Osmanović.

Zvizdić je istakao da Godišnji nacionalni plan neće morati da sačeka novi saziv Savjeta ministara, jer je Komisija za NATO integracije, koja sastavljena od predstavnika nadležnih institucija u vezi sa procesima puta BiH ka NATO, već radila na izradi nacrta ovog plana.

On je izrazio očekivanje da će Komisija pripremiti prijedlog takvog dokumenta i uputiti ga Savjetu ministara, jer je, kako je naveo, riječ o složenom dokumentu koji se sastoji od brojnih oblasti u vezi sa bezbjednošću, odbranom, politikom, vladavinom prava i ekonomijom zemlje, te će imati više stotina stranica.

– Izrada dokumenta je kompleksna i zahtijeva saglasnost, kao i koordinaciju predstavnika većeg broja ministarstava i institucija – rekao je Zvizdić, te dodao da se nada da će Savjet ministara uraditi svoj dio posla.

Govoreći o policijskim uniformama, Zvizdić je podsjetio da Savjet ministara još nije usvojio Pravilnik o policijskim uniformama, jer je bilo pritužbi, te je zatražen dodatni sastanak sa nadležnim ministrom Mektićem, radi definisanja Pravilnika.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *