“NDH je temelj Hrvatske”

Region

Pokušaj Zagreba da spriječi izložbu o Jasenovcu u sjedištu UN u Njujorku jedan od brojnih dokaza da je današnjoj Hrvatskoj temelj zloglasna Nezavisna Država Hrvatska (NDH) koja je tokom Drugog svjetskog rata počinila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Ovo je rekao predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta te ukazao da Hrvatska posebno nastoji da rehabilituje ratnog zločinca kardinala Alojzija Stepinca, koji je, sa velikim djelom katoličkog sveštenstva, aktivno učestvovao u nezapamćenom zločinu nad Srbima.

– U Hrvatskoj se od dolaska Franje Tuđmana na vlast prećutno ili otvoreno vodi politika rehabilitacije genocidne NDH, što potvrđuje niz primjera, kao što su odlazak hrvatskih zvaničnika u Blajburg, gdje polažu cvijeće ubijenim ustašama na spomen-ploču na kojoj se nalazi ustaška šahovnica, ispplata penzija preživjelim ustašama i njihovim porodicama – naveo je Linta.

On je podsjetio da Hrvatski sabor nije usvojio deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, kao i da je Hrvatska odbila da obilježi sva mjesta stradanja civila tokom Drugog svjetskog rata i obnovi više od tri hiljade srušenih spomenika borcima NOB-a i žrtvama ustaškog režima.

Zvanični Zagreb je diplomatskim putem pokušao da spriječi da izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” bude postavljena u sjedište UN, ali je blokada spriječena intervencijom Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *