Hrvatska poručila Sloveniji: Odgovorićemo istom mjerom!

Region

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je diplomatsku notu Sloveniji zbog posljednjih dešavanja oko Piranskog zaliva.

Zagreb je tom notom, kako se navodi, izrazio duboko nezadovoljstvo i protest povodom najave slovenačke strane da će hrvatskim ribarima početi da upućuje kazne zbog ribarenja u spornom području Savudrijske vale.

Kako ističu, odgovoriće na isti način.

– Hrvatska će zbog pokušaja jednostranog sprovođenja kompomitovane i za Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke (o razgraničenju između dvije zemlje) od strane državnih vlasti Slovenije, u cilju zaštite svoje teritorije, biti prisiljena da odgovori na isti način – navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Hrvatska, kako se dodaje, smatra da slovenačka najava nije u duhu dobrosusjedske saradnje i evropskih vrijednosti, i da se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani i ribari koji žive i rade uz granicu.

Ministarstvo je podsjetilo da su obe države članice EU i NATO i da imaju “odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rješavaju mirnim putem, bez preduzimanja jednostranih mjera”.

Hrvatska je u noti upućenoj Ambasadi Slovenije u Zagrebu ponovo pozvala zvaničnu Ljubljanu na nastavak dijaloga.

U Sloveniji je ranije objavljeno da su upućene prve kazne hrvatskim ribarima u području Savudrijske vale i Umaga zbog “nedopuštenog prelaska slovenačke granice”.

Oni koji ne plate kazne upozoreni su da im može biti zabranjem ulazak u Sloveniju.

Hrvatski ribari su najavili da će kazne koje im stignu, u skladu s prethodnim dogovorom s hrvatskim vlastima, uputiti načelniku sektora za granicu istarske policije.

U međuvremenu je i hrvatski MUP objavio da je dosad utvrđeno više povreda slovanačkih ribara crte razraničenja, pa će Sloveniji odgovoriti na isti način – prekršajnim prijavama njihovim ribarima.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije donio je krajem juna presudu koja je trebalo da riješi višegodišnji spor dvije zemlje o razgraničenju na moru i kopnu, ali je Hrvatska ranije izašla iz arbitražnog sporazuma i ne priznaje odluku.

Sud je tada odlučio da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dvije i po nautičke milje.

Hrvatska arbitražu ne priznaje, jer se odlukom Sabora 2015. povukla iz arbitraže pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Hrvatska smatra da je time arbitražni proces nepovratno kompromitovan i zagovara bilateralno rješavanje spora, dok Slovenija traži od Hrvatske da poštuje odluku arbitražnog suda.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *