Mogerini: EU očekuje mudar pristup dešavanjima na Kosovu

Region

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini saglasili su se sinoć da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rješavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem, a Mogerini je poručila da “ono što se dogodilo juče, ne smije se ponoviti”.

– EU očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup – rekla je Mogerini navodi se u zajedničkom saopštenju.

Vučić i Mogerini sastali su se kako bi, na otvoren i iskren način, razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, rečeno je u saopštenju.

Visoka predstavnica EU Mogerini izrazila je žaljenje zbog jučerašnjih događaja na Kosovu.

– Ono što se dogodilo juče, ne smije se ponoviti. Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup – istakla je Mogerini.

Dvoje sagovornika, navodi se, su se saglasili da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rješavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem.

U suštinskom i sadržajnom razgovoru, predsednik Vučić i visoka predstavnica EU Mogerini konstatovali su da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Sastanak predsednika Srbije i šefice evropske diplomatije počeo je večeras oko 19.00 časova u zdanju na Andrićevom vencu i trajao je više od dva sata.

Selaković: Dolazak Mogerini govori o ozbiljnosti situacije

Generalni sekretar u kabinetu predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da je uvjeren da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini “osjetila potrebu” da se lično vidi s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da njen dolazak u Beograd govori o ozbiljnosti situacije.

– Uvjeren sam da je Mogerini osjetila potrebu da se lično sa predsjednikom vidi i razgovara o jučerasnjim skandaloznim dešavanjima i teroru koji je sprovođen nad građanima Srbije u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici kojem sam imao priliku i da prisustvujem – rekao je Selaković gostujući na RTS.

{youtube}TxAtsoylQhc{/youtube}

Kako je rekao, to što je Mogerini odlučila da dođe “sigurno govori o ozbiljnosti situacije”, dodajući da na to ukazuje i podatak da ona poslije Beograda ne ide u Prištinu, i da se to rijetko događa.

– Brisel izuzetno dobro zna šta se na terenu dešava zato što su juče u sprovođenju nekih akcija oni bili pod budnim okom, pod prismotrom, praćeni od strane pripadnika Euleks-a – ocjenio je Selaković govoreći o akciji kosovske policije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *