Joksimović: EU da reaguje na dešavanja na KiM

Region

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je, povodom incidenata u Kosovskoj Mitrovici, da zvanični Beograd očekuje od EU da stvari nazove pravim imenom i adekvatno reaguje.

Ona je ocijenila da je Priština ciljanim hapšenjem direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića pokazala veći kapacitet za nasilje nego za dijalog i sporazumijevanje – osnovne vrijednosti na kojima počiva EU.

Joksimovićeva je na sastanku sa predsjednikom Odbora Skupštine Bugarske za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Kristijanom Vigeninom naglasila da je Srbija opredijeljena za mir i dijalog.

Ona je istakla značaj i potrebu aktivnijeg i odgovornijeg uključivanja EU u dijalog, kao garanta dogovorenog u Briselskom sporazumu, prenose beogradski mediji.

Vigenin je potvrdio da će Bugarska pomagati proces evropskih integracija Srbije, prevashodno razmjenom iskustava i različitim vidovima pomoći.

Joksimovićeva i Vigenin naglasili su značaj prekogranične saradnje koja je u funkciji povezivanja dvije države, posebno građana koji žive se obje strane granice.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *