Brnabić: Nećemo nasjedati na provokacije iz Prištine

Region

Priština je potpisala tri najvažnije stvari: izričita obaveza poštovanja sporazuma CEFTA sporazuma, sprovođenja dogovora iz Briselskog sporazuma koji je potpisan sa Srbijom i poštovanje fundamentalnihh ljudskih prava, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Objasnila je da kada se zabrani srpski proizvod, iako proizvodi nemaju nacionalnost, bilo da je riječ o proizvodima kompanija sa većinskim srpskim ili stranim vlasništvom, onda je fundamentalo ljudsko pravo da građanima obezbijedite da kupuju proizvode koje žele, da imaju lijekove, hranu i da, kako je rekla, ne pravite humanitarnu krizu.

Priština krši SSP i to na fundamentalne načine, što mi ne radimo, jer cijenimo međunarodne pravo, poštujemo pravdu i ispunjavamo sporazume.

– Neophodno je da zadržimo i zadržaćemo stabilnost, nećemo nasjedati na provokacije i insistiraćemo na vraćanju carina na normalu da bi razgovori sa Prištinom biti nastavljeni – rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da je ovo za vladu bio jedan težak dan, ali da sigurni nije ni prvi, a svakao ne ni poslednji.

– Ono što vlada mora da nastavi da radi, kao što smo danas i radili, to je da nastavimo da sprovodimo naše zadatke planove i program i čini mi se da u danima kakav je ovaj iza nas moramo da nastavimo jači i bolji. Veliki izazov pred nama i jedini odgovor je da Srbija nastavi da se razvija i da bude regionalno stabilna i bezbjedna – rekla je Brnabić.
Ne smije se, istakla je, nasjedati na provokacije i to je jedna od prvih stvari o kojoj je vlada razgovarala sa predsjedikom.

– Stabilnost je na prvom mjestu za Srbiju, sve naše građane i cijeli region. U ime vlade mogu da kažem da ćemo se po svaku cijenu boriti za obezbijedimo stabilnost, osim po cijenu života naših građana na KiM. Nadam se da to neće biti dovedeno u pitanje – rekla je Brnabić.

– Kada su donijeli odluku da podignu poreze za 100 posto, bili smo u Novom Sadu sa Evropskim ekonomskim forumom i proglašavali koji će grad biti evropska prestonica mladih. Kada su oni razmišljali o podizanju carina, mi smo potpisali sporazum o duplom oporezivanju sa Izraelom, koliko smo okrenuti miru stabilnosti i budućnosti, izgradnji radu i mladima, a koliko oni vode retogradnu politiku… – navela je premijerka.

– Gdje mi živimo i razmišljamo u 21 vijeku, a oni kao da su u 19. vijeku. Mi na to nećemo reagovati, bićemo miri i pribrani, apelovaćemo na razum, stabilnost, međunarodno pravo i pravdu – kaže premijerka.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *