Rusija jedini posrednik u rješavanju izraelsko-palestinske krize

Svijet

Rusija će biti jedini posrednik u rješavanju izraelsko-palestinske krize, a korake koji bi pogoršali situaciju treba izbjeći, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da ni Rusija ni SAD ne mogu riješiti sukobe, ali da Moskva može dosljednom bilateralnom politikom, putem kontakata sa Izraelom i Palestinom, da doprinese naporima u rješavanju krize, u okviru postojećih multilateralnih formata.

“Najvažnije je uzdržati se od postupaka koji bi mogli da dovedu do znatnog pogoršanja odnosa u okviru međunarodne zajednice i podignu tenzije između Izraela i Palestine, koji su sposobni da riješe krizu”, rekao je portparol ruskog predsjednika, prenosi TASS.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u ponedjeljak, 18. decembra, napomenuo da Moskva nikada nije tvrdila da može sama da riješi sukobe Izraelaca i Palestinaca.

On je podsjetio da Moskva radi u okviru posredničkog kvarteta, koji sa Rusijom, čine SAD, UN i EU.

Lavrov je naglasio da Rusija ne želi da bude “čisti predvodnik” u rješavanju problema na Bliskom istoku niti da dobije “propagandnu premiju”, već da postigne određene rezultate.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *