Kazahstan ključna zemlja za uranijum na svjetskom tržištu

Svijet

Više od trećine uranijuma na globalno tržište izvezao je Kazahstana, devete države po površini u svijetu i bivše članica Sovjetskog saveza, koja je nekada bila dom glavnog poligona SSSR-a za testiranje nuklearnog oružja.

Njihov uticaj na globalno tržište tako je veliki da je državna kompanija “KazAtomProm” nedavno najavila da će u narednih nekoliko godina smanjiti isporuke za 20 odsto kako bi podstakla rast cijena sirovine.

Kazahstan danas proizvodi sirovinu za više od jedne trećine nuklearnog goriva u svijetu i materijal neophodan za pravljenje atomskih bombi.

Prema podacima Svjetske nuklearne asocijacije, bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji obezbijedila je 2016. godine 39 odsto globalnih isporuka uranijuma.

Jeftina i laka eksploatacija

Ova zemlja leži na 12 odsto svjetskih rezervi uranijuma, čija je eksploatacija relativno laka, a samim tim i jeftina.

– Do prije nekoliko godina bili su u priličnom zaostatku za Kanadom i Australijom, koje su bile najveći proizvođači. Sada su ostvarili veliki napredak – kaže profesor Fakulteta za menadžment “Džon F. Kenedi” Univerziteta Harvard Metju Ban.

Kazahstan ima jednu prednost koju Kanada i Australija nemaju.

– U poređenju s drugim dijelovima svijeta, perspektive su ovdje veoma atraktivne zbog niskih troškova. To je privuklo mnoge zapadne investitore – objašnjava zamjenik izvršnog predsjednika kompanije UXC za konsalting u oblasti nuklearne industrije Nikolas Karter.

Strani ulagači u međuvremenu su osigurali značajne udjele u desetak od ukupno 17 kazahstanskih rudnika.

Da li Kazahstan postaje nuklerna sila?

Kazahstan nije vojna diktatura koja pošto-poto želi da drži korak sa Zapadom, ali nije ni primjer demokratske zemlje. Predsjednik Nursultan Nazarbajev, koji je na vlasti već skoro 30 godina, često je na meti kritika zbog političkog sistema koji pruža malo prostora za konkurentsku borbu.

Ima li razloga za strah da će zemlja koristiti uranijum za proizvodnju nuklearnog oružja? Ukratko, ne.

Kazahstan nije u mogućnosti da obogaćuje uranijum, što je prvi korak u stvaranju nuklearnog arsenala. Izdvajanje uranijuma-235, koji pokreće nuklearne reaktore i koristi se uproizvodnji atomskih bombi, iz uranijuma-238 ore, prirodno dobijenog iz rudnika, zahtijeva naprednu tehnologiju i ekspertizu, kakve postoje u susjednoj Rusiji, ali ne i u Kazahstanu.

Što je još važnije, Kazahstan se otvoreno obavezao na partnerstvo u neširenju nuklearnog naoružanja. Prošlog ljeta, Međunarodna atomska agencija otvorila je “banku uranijuma” na tlu Kazahstana, sa ciljem da spriječi obogaćivanje uranijuma skladištenjem nisko obogaćenog uranijuma za civilne potrebe.

Ban dodaje da je kazahstanska rudarska industrija već odavno dokazala kao pouzdana, a njena sirovina je ključni element globalnog tržišta.

ozy.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *