Tramp umjesto u Aziju stiže u Evropu

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp preskočiće samit sa azijskim predstavnicima u oktobru u Singapuru i Papui Novoj Gvineji, a umjesto njega će na samitu učestvovati potpredsjednik Majk Pens, objavila je Bijela kuća, otkrivši kako će umjesto toga američki predsjednik otputovati u Pariz, Irsku i Buenos Ajres.

Tramp je pozvan da učestvuje na samitu SAD-a i Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru i na Forumu za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju na Papui Novoj Gvineji. Prošlog oktobra je prisustvovao na oba događaja.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders prenijela je da je predsjednik tražio od Pensa da ga zamijeni na tom putovanju.

Potpredsjednik će na samitima “naglasiti američku viziju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika, na temelju poštovanja suvereniteta, vladavine prava i principa slobodne, pravedne i recipročne trgovine”, dodala je Sandersova.

Prvo ide u Pariz

Tramp će 11. oktobra otputovati u Pariz na stogodišnjicu primirja kojim je završen Prvi svjetski rat.

– U Evropi će predsjednik posjetiti i Irsku kako bi obnovio duboke i istorijske veze između naše dvije nacije – istakla je portparolka.

Tramp će kasnije u oktobru učestvovati na samitu G20 u Buenos Ajresu i otputovaće u Kolumbiju gdje će razgovarati sa tamošnjim predstavnicima o sigurnosti, borbi protiv ilegalne trgovine drogom i regionalnim pitanjima.

(Index.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *