Utvrđen identitet napadača u petrogradskom metrou, privedeno 7 osumnjičenih (VIDEO)

Svijet

Ekspertizom DNK potvrđen je identitet Akbaržona Džalilova, koji je u ponedjeljak aktivirao eksplozivnu napravu u peterburškom metrou, saopštila je ruska policija.

Prema navodima istrage, 22-godišnji Džalilov prvo je ostavio kamufliranu bombu na stanici “Trg Ustanka” (deaktivirana), a zatim je sebe digao u vazduh u vagonu voza. Akbaržon Džalilov je rođen u Kirgiziji gdje mu živi porodica, građanin je Rusije i Uzbek po nacionalnosti.

Identitet Džalilova potvrdili su tokom identifikacije i njegovi roditelji. Istražioci sada provjeravaju krug njegovih prijatelja i poznanika.

U Sankt Petersburgu priveden je sedmi osumnjičeni za vrbovanje terorista za “Džebhat an-Nusru! i “Islamsku državu”, saopštile su službe bezbjednosti Ruske Federacije.

{youtube}-1f2EcbjozI{/youtube}

Ranije u srijedu saopšteno je da je šest građana porijeklom iz Srednje Azije privedeno zbog sumnje da su učestvovali u terorističkim djelatnostima.

-Tokom operativno-istražnih radnji u saradnji sa regionalnim upravama Federalne službe bezbjednosti i MUP-a Rusije, kao i specijalnim jedinicama garde zadržano je sedam građana sa područja Srednje Azije koji se nalaze na radu u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je da će biti formirane specijalne snage za brzo djeloivanje i zaštitu u slučajevima napada u metrou.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *