Banjaluka: Djevojčica oboljela od meningitisa, vakcinisano i njeno odjeljenje

Društvo

Djevojčica B.G. (9), učenica četvrtog razreda područne škole „Jovan Dučić“ iz banjalučkog naselja Kuljani, oboljela je od meningitisa, potvrđeno je iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

Dijete dva dana nije dolazilo na nastavu, a o kom oboljenju je riječ nastavnici su saznali tek kad je u školu došla epidemiloška služba, saznaje „EuroBlic“.

– Higijensko-epidemiološku službu danas je obavijestila glavna sestra Klinike za infektivne bolesti UKC Banjaluka o jednom slučaju obolijevanja od meningokokne sepse. Od roditelja djevojčice saznali su da se ona razboljela juče; imala je visoku tempereturu, osip po trupu i povraćanje, te je juče izbrinuta na Klinici za infektivne bolesti – kažu u Domu zdravlja.

Ističu da su roditelji djevojčice i stariji brat već primili lijek.

S obzirom na to da inkubacija kod meningitisa traje tri do četiri dana, ekipa HES je naredila da se obavijesti učiteljica i roditelji djece koja pohađaju isto odjeljenje kao oboljela djevojčica, te da je neophodno odmah odvesti djecu u Higijensko-epidemiološku službu da prime vakcinu.

Kako saznajemo, djeca su već na vakcinaciji.

Iz Doma zdravlja su istakli da se roditelji, u slučaju pojave povišene temperature kod te djece, odmah jave porodičnom ljekaru, te da se pojačaju higijenske mjere i dezinfikuju prostorije u kojima je boravila oboljela djevojčica.

Direktorka škole, Rankica Pušić, rekla je da su radnici HES jutros dezinfikovali objekat i dali im uputstva kako da se ponašaju.

– Nastavnici su dobili kapsulu profilakse. Kako su nam objasnili, to je lijek protiv meningitisa. Razred oboljele djevojčice je raspušten, dok ostala djeca uredno pohađaju nastavu – rekla je Pušićeva.

Kako se ne može precizno utvrditi s kim je oboljela djevojčica u školi bila u kontaktu, kaže Pušić, roditeljima su preporučili da prate djecu i jave se ljekaru ukoliko posumnjaju na meningitis.

Ljekar u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Mirela Kasabašić tvrdi da nema razloga za paniku.

– Ugrožena su samo djeca koja su bila u bliskom kontaktu sa djevojčicom i oni se upravo vakcinišu. Lijek su dobili i njeni roditelji i braća, a kod ostale djece jedino je potrebno pratiti stanje – kaže Kasabašićeva.

Dodaje da je prije nekog vremena utvrđen meningitis i kod djeteta u vrtiću, ali je slučaj prošao bez komplikacija po drugu djecu.

Simptomi meningitisa na koje bi roditelji trebalo da obrate pažnju su visoka temperatura, glavobolja, povraćanje, ukočen vrat i osip po tijelu.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *